Omzeiling dienstbetrekking via vof-constructie werkt niet

ondernemersstart rekenen

Ondernemers en hun adviseurs zijn over het algemeen heel creatief als het gaat om het vinden van wegen om belasting te besparen. Daar is niets mis mee, tot aan de grenzen van de wet. De laatste tijd wordt er naar allerlei manieren gezocht om loondienst van werknemers te voorkomen en te werken met zzp’ers. Een rijschoolhouder probeerde het met een vof-constructie.

Instructeurs moeten persoonlijk arbeid verrichten en krijgen daar een vergoeding voor van de rijschoolhouder. De rijschool wordt gedreven in de rechtsvorm vennootschap onder firma (vof). Naast de eigenaar van de auto’s zijn de instructeurs de andere vennoten. Geen van hen beschikt over een VAR-verklaring.
De belastinginspectie oordeelt dat de instructeurs in dienstbetrekking zijn en geen IB-ondernemer. De inspectie legt aan de eigenaar van de auto’s (de belangrijkste vennoot) naheffingsaanslagen voor de loonbelasting op. Het werk van de instructeurs wordt niet als eigen onderneming van de instructeurs uitgevoerd, is de stelling. Zij lopen geen ondernemersrisico. Zij verzorgen lessen, de eigenaar van de auto’s zorgt voor de bedrijfsvoering.
Zowel de rechtbank als het Hof (Den Bosch) zien een gezagsverhouding tussen de eigenaar van de auto’s en de instructeurs. Hij instrueerde hen en hield toezicht.

Wilt u meer weten over het binnen de wettelijke regels al dan niet kunnen gebruiken van rechtsvormen om dienstbetrekking te voorkomen? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron TaxLive 8/11/16